Törzskönyves whippet kölyköt szeretnél – reméljük -, ezért szükséged lesz arra, hogy felvedd egy, sőt, inkább több tenyésztővel a kapcsolatot. Ezért összeállítottunk neked néhány tudnivalót és egy listát a hazai tenyésztőkről (1-2 olyan név is szerepel, akik magyar anyanyelvűek, de külföldön élnek, és sok kölyköt hoznak el tőlük Magyarországra).

Hogyan találsz jó kennelt?

Nem minden whippet tenyésztőnél születik minden évben új alom, sőt, inkább ritkábban találhatsz náluk kölyköket. Valaki éveket vár a a tökéletes whippetére, és vannak olyanok is, akik lecsapnak a még szabad babákra.

Azt javasoljuk, bármelyik stílus is fekszik neked, vedd fel több olyan kennellel a kapcsolatot, akik neked szimpatikusak, esetleg látogass el hozzájuk személyesen, hogy meggyőződj arról, milyen whippetet is fogsz hazavinni. Mivel 12-16 évig fogjátok boldogítani egymást, nem mindegy, milyen kölyköt választasz, milyen a habitusa (mennyire pörgős, érzékeny, makacs, tanulékony), mekkora lesz, milyen célra szánja a tenyésztő (pálya, kiállítás, coursing), és a többi.

A kutyaválasztásnál is érvényes: “Nézd meg az anyját, vedd el a lányát” (vagy fiát).

Minden kennelt ellnőrizni tudszegy nemzetközi adatbázisban, ahol a kiszemelt kölyök felmenőit, illetva azok eredményeit is csekkolni tudod. Érdemes regisztrálnod (ingyenes), hogy minden funkciót elérj.
Kattints ide:  whippet.breedarchive.com

Fontos, hogy egy hullámhosszon legyél a tenyésztővel (is) és ne csak a kölyökkel, mert ő lesz az, aki a kezdeti “bénázásotokban” segíteni fog, etetési és nevelési tanácsot ad, és ő az, akihez fordulhatsz egy-egy furasággal vagy egészségügyi problémával. Sok kennel szervez találkozókat, illetve saját Facebook csoportjuk is van, ahol megismerheted a többi gazdit és a kutyád fel- és lemenőit.

Honnan tudod, melyik kennelben születtek kölykök?

Ha már közösségünk tagja vagy, akkor első kézből értesülhetsz a tervezett almokról.  Rengeteg fotót is láthatsz a kölykökről és kérdezhetsz is a tenyésztőktől.

A legtöbb esetben azonban a whippet babákat már hónapokkal vagy akár egy évvel előbb is lefoglalták, úgyhogy nem biztos, hogy szerencséd lesz, ha a rávetődős módszert szeretnéd választani. Különösen akkor nem, ha egy bizonyos színt keresel… Erről majd részletesebben is olvashatsz, hogy milyen hátulütői lehetnek.
Újra csak azt tudjuk tanácsolni, hogy találd meg a számodra megfelelő tenyésztőt.

Whippet kennelek és tenyésztők

Alagi-Dombi Zárdáné Bak Melinda
Antaresia (szünetel) Hangyáné Pénzes Angelika
Avantgarde Runner Bodó Éva
Best Agitator Vargáné Kovácsy Judit
Dévaj 1976 Szanka Judit, Majer Péter, Majer Miklós
Dreamracer Varga Szilvia
Endless Rush Kennel Bodor Kitti
Eszement Rocket Kiss Schuller László
Fierce Fireball Gyóllai Emese
From Boogie Dog’s Borsfai Boglárka
Hungarian Diamonds Novák Dániel
Imladris Indil Dr. Kardos Renáta
JarJar whippet kennel Varga Liza
KanyarMíves Lator Szőri Dóra
La Perle Du Danube Bojtorné Gál Elizabet
Legend Of The GoldenRain Csík Adrienn és Csík Zoltán
Let Me Czeglédi Attila
Mecseki Villám (szünetel) Alkonyi Lilla
Pastelpearl Dr. Róka Miklós
Red Rodeo Magyar Lívia
Russian Fata Morgana Fejér György
Sajó Aranya Nagy Mariann
Streamlined Keep-Fit Matolcsi Attila
Striped-Tempest of the Stardust Veres Viktória
Tegár Kapitány Veréb Csilla
Tisza-parti szélvész Bácskai Zsolt
Vakvágta Lóky Annamária

Ebben a táblázatban láthatod, hogy hol születtek és hol terveznek almokat a közeljövőben, és a kennelek elérhetőségét is megtalálod. Ha nem találod meg a tenyésztőd nevét, fordulj hozzánk: whippetcenter (@) gmail.com címen, vagy írj üzenetet a Facebook oldalunkra.