A whippetek nagyon cukik, borzasztó jól néznek ki és most nagyon divatos fajtának is számít, ám nem biztos, hogy megfelelő lesz a te életviteledhez. Összegyűjtöttük, mik azok, amiket át kell gondolnod, mielőtt felszállsz erre a vonatra, hiszen 12-16 évnyi whippetes gazdi lét fog rád várni.

Első lépések

1. Pénzügyi háttered felmérése

Egy kölyök vásárlása általában 500 és 1000 euró között mozog és éves szinten átlag 2-300 ezer Ft -ot kell rá költeni. Ez az összeg a havi tápmennyiséget, kullancsok/bolhák/szívféreg/bélféreg elleni védekezést tartalmazza.
Az orvoslátogatásokat, oltásokat, táplálékkiegészítőket (porc- és ízületvédők, vitaminok, stb), kozmetikázást (bűzmirigy, fültisztítás, karomvágás), jutifalatokat, ruhát, játékokat nem tartalmazza. Egy komolyabb műtét – lábtörés, ujjperc műtét – akár több 100 ezer Ft is lehet.

Komoly sérülésekkel specialistákat KELL felkeresned, a sima állatorvosod több, mint valószínű, hogy nem tud mit kezdeni a helyzettel.

Mivel nincs aljszőrük és vékony a bőrük, hamar “kilyukadnak”, így gyakran kell őket összestoppoltatni az orvosnál. Ezt altatásban végzik, így ez 25 000 Ft-tól indul, de állatorvosfüggő. Fogkőleszedés – a fajta hajlamos a fogkőre, így vagy mosni kell a fogát rendszeresen, vagy más módon védekezni (Dentastix nem jó), de ha ez nem tesszük szinte évente fogkőleszedésre kell kell vele járulni, az hozzávetőlegesen – mivel altatásban végzik – 30-40 ezer Ft.

Részletesebben a Betegségek, sérülések részben olvashatsz erről a témáról.

2. Légy tisztában a whippet szükségleteivel


Nem bírja a magányt. Kifejezetten társas lény, napi 8-10 órás munka mellett teljesen egyedül hagyni nem lehet. Vágtakutya. Ezért napi szinten, de legalább heti háromszor biztosítani kell neki egy viszonylag tágas és biztonságos területet, ahol kirohangálhatja magát, különben vagy depis lesz vagy rombolni fog. Csak pórázzal sétáltatni nem lehet. Napi 2 nagyobb sétát igényel (1 óra), és +1 egészségügyi sétát. Kölyökkorban 2-3 óránként érdemes levinni a szobatisztaság biztonságos rögzülése érdekében.

Nagyon érzékeny idegrendszerű kutya, ideges vagy erőszakos embernek nem való, mert teljesen ráhangolódik a gazdira. Ennek pozitív oldala, hogy rendkívül simulékony természet, negatív oldala, hogy könnyen felborulhat a lelki egyensúlya.

További fajtajellemzőkről itt olvashatsz.

3. Nem (csak) a kanapéra született

Mozogni, mozogni, mozogni. A legtöbb whippet imád falkában mozogni, “raptorkodni” a fajtatársaival, ezért is nagyon jó időtöltés velük kirándulni. Kiváló társak terepfutásban, lehet velük kerékpározni, és majdnem minden kutyás sportban jól teljesítenek (egy ideig, amíg van hozzá türelmük vagy elég motivációjuk.)

A fajtának van kiállítási és verseny vonala. Verseny vonalon kétfélét különböztetünk meg: coursing- és pályaversenyzőt. A különbség a vérmérsékletben, méretben is megmutatkozhat, a kiállítási vonal nyugodtabb, de nem minden esetben, ez egyedfüggő is lehet.

FONTOS: egy whippettel foglalkozni kell – valamilyen sportra, ingergazadag programra el kell vinni rendszeresen, különben depresszióba eshet.

Ha nem is szeretnél vele címeket nyerni, vagy komolyan versenyezni, egy-egy (coursing vagy pálya) edzésre érdemes elvinni. Viszont, mivel hosszúak a lábai, nagyon fontos, hogy vigyázni kell az ízületeire. Olyan sportoknál, mint az agility, frizbi vagy a flyball fontos erre fokozottan ügyelni – de alapból is érdemes porc- és ízületvédő táplálékkiegészítőket beszerezni és rendszeresen adni nekik.

Részletesebben a Sportok részben olvashatsz erről a témáról

Tenyésztő és az alom kiválasztása

Mivel ezt olvasod, biztos, hogy szeretnél alaposan utánajárni mind a fajtának, mind a szükségleteinek, biztosak vagyunk benne, hogy számodra is cél, hogy egy felelősségteljes tenyésztőtől, egy egészséges, jó vérvonalú kölyköt vegyél magadhoz. Összeállítottunk neked egy részletesebb ismertetőt a kennelekről és a kölyök kiválasztásáról. Kattins!

Gyakran ismételt…

 • Mikor hozhatod el a tenyésztőtől?
  A kölyköket a hatályos törvények szerint 8 hetes korukig tilos elválasztani az anyjuktól. Az alomban töltött idő és a közös játék, az anyuka nevelése különösen fontos a szocializáció szempontjából, így érdemes 10-11 hetesen elhozni legkorábban. Egy igényes tenyésztő ebben az időszakban hozzászoktatja a kiskutyákat az általános dolgokhoz, mint zajok, autóban utazás, így egy stabilabb idegrendszerű kiskutyát vihetsz haza.
 • Mire van szükség, mielőtt hazavinnéd?
  1. Az alapfelszerelés (nyakörv+póráz, játékok, jutalomfalatok, fekvőhely, télen:ruha) és a táp (ugyanolyan, amilyet a tenyésztő használ, ajánl) beszerzése már a kicsi érkezése előtt szükséges.
  2. A közeledbenben lévő állatorvosi rendelőket már az érkezés előtt érdemes feltérképezni és az első héten ajánlott elmenni bemutatni a kölyköt, átíratni a chipjét a nevedre, stb.
  FONTOS! Az agarak majdnem mindenben eltérnek a sima kutyáktól, sem a vérképük, sem a szívük nem azonos, így érdemes olyan dokit keresni, aki látott már agarat és tisztában van ezekkel az anomáliákkal.
  3. A kicsi érkezésére felkészülve ki kell alakítani egy helyet, ahol kényelmesen ellehet és nem okoz gondot a szobatisztaság hiánya.
  4. Minden vezetéket biztosítani kell és érdemes minden megrágható dolgot olyan helyre tenni, amit nem ér el majd.
  5. Amikor hazaviszed a kicsit, egy szállítódobozt érdemes magaddal vinni.
 • Milyen papírokat kell kapnod a tenyésztőtől?
  Szerződés, adásvételi, törzskönyv, oltási könyv, adott esetben útlevél.
 • Mikor viheted sétálni vagy a többi kutya közé?
  A veszettség elleni első oltás után már viheted, ez (oltási protokoll függvényében) a negyedik vagy ötödik oltás lesz.
 • Mikor kell chipet kapnia a kutyának?
  A tenyésztőtől már úgy kell elhozni, hogy van benne chip (nincs kifogás, nincs semmi, ami ezt megakadályozhatja). A chip száma a törzskönyvben és az oltási könyvben is szerepel. Állatorvosnál át kel íratnod a kapcsolattartó nevét és telefonszámát a sajátodra. Szerződést, törzskönyvet kérnek hozzá.
 • Mikor lesz szobatiszta?
  A szobatisztaságra nevelés hosszabb folyamat, akár 1-2 hónapba is telhet, mire a kutyus megszokja, hogy csak kint könnyíthet magán. Általában hamarabb megtanulják jelezni, így ilyenkor figyelj a jelekre. Ez lehet ajtókaparás, nyüszögés, toporgás is. Legyél türelmes. Oltásai előtt ölben vidd le, pisi-kaki után pedig vidd fel ugyanígy. Ha van kertetek, töltsetek több időt kint. Fontos, hogy a produkció után nagyon dicsérd meg. Szidni nem érdemes, de szomorú arcot persze vághatsz, ha besikerül 1-2 folt.
 • Kell-e kölyökkorban védeni az élősködők ellen?
  Igen, de miután elhozod csak rácseppentős (repellens) folyadékot érdemes adni neki havonta (pl. Advantix, Fypryst), illetve fontos, hogy kapjon féreghajtót minimum negyedévente. Féléves kora után már használhattok kullancs és bolhairtó tablettákat (Braveto, NexGard, Simparica). A szívféreg elleni védekezést is meg kell kezdeni kombinált tablettával vagy féreghajtóval (Milprazon/Milbemax) – ezek használata előtt vértesztet kell végezni az állatorvosnál.
 • Hány hónaposan lehet ivartalanítani?
  6 hónapos kortól ivartalanítható. Nem kell megvárni az ivarérett kort.